SPF Umeå norra pensionärsförening har varit på en 4-dagars resa till NORDLAND med övernattningar i Arjeplog, Bodö och Mo i Rana.

Efter fika vid Mårdseleforsen och lunch i Sorsele gick färden till Slagnäs med ett besök på Strutsfarmen och fick höra om de ovanliga djuren av en entusiastisk ägare och blev bjuden på sockerkaka bakad av strutsägg. Ett ägg motsvarar 12 vanliga hönsägg.

Färden fortsatte vidare till Arjeplog med stopp vid Sveriges nordligaste glashytta Norrskensglas med deras vackra glasarbeten.

Dag 2 var det dags för Arjeplogs rosa kyrka där Kyrkoherde Anders Mattsson berättade om Arjeplogs historia och bland annat om hur silvermalmen i Nasafjället bröts och hur samer tvingades att under dramatiska förhållanden frakta den med renar till kusten där den förädlades och blev silver som skulle finansiera trettioåriga kriget.

Sedan besöktes Silvermuseet med alla fina silverskatter. Resan fortsatte och efter lunch i Jäkkvik bar det av över Junkerdalen, till Norsk Luftfartmuseum i Bodö.

Dag 3 började med en två timmars intressant guidad tur runt om i Bodö innan färden gick till Saltströmmen och världens starkaste tidvattenström, ett naturfenomen.

Sedan bar det av söderut med stopp vid Porlcirkeln till Mo i Rana och en god middag.

Dag 4 lämnades huvudorten i Nordland fylke för att på Blå vägen åka via Umskalet, Hemavan till Tärnaby och lunch, därefter fortsatte färden hemåt.

En resa som präglades av glädje, gemenskap och många fina minnen.