Drygt 40 alerta SPF:are åkte nyligen med Umeå Norra på en dagsutflykt till Lövånger med omnejd. Bussresan inleddes med att en skiva med Meta Andreasson spelades. Hon både sjöng och läste berättelser på dialekt (Burträskmål). Många kände igen orden, som endast en genuin västerbottning förstår. Underhållningen bidrog till att stämningen var på topp trots att vädret var mulet och det småregnade.

Första stoppet var Ekorrbo Hantverk i Estersmark. Där serverades kaffe och smörgås. Ägarna Ulla och Jörgen Holmström tillverkar och säljer hantverk i trä och textil. Jörgen berättade bl a hur hans träskålar gjordes. Skålen svarvades ur råträ, som sedan torkades i sågspån ett par månader. Han hade även gjort den 11 meter höga osthyveln, som står i Ånäset och är en symbol för Ostriket. I gårdsbutiken gjordes en mängd inköp bl a osthyveln, som Jörgen fått patent på.

Resan fortsatte sedan till Bjuröklubb, som förutom fyren omfattar ett naturreservat med säregen natur och många fornlämningar. Fyren byggdes 1859 och ersatte då gammal båk, som fanns på samma plats. Förste fyrmästaren hette Arnander och kom från Stockholm. Guiden berättade bl a att en fyrmästare/lots under första världskriget kidnappats av ryssar, som behövde en lots. Efter 14 dagar kom han välbehållen tillbaka till Bjuröklubb. SMHI:s väderleksrapporter från Bjuröklubb sköts numera genom en automatstation.

Bussen fortsatte därefter till Lövånger. Först besöktes sockenmuseet, som låg intill kyrkstugorna. Där fanns en mängd föremål, som många kom ihåg från sin barndom. Lunchen serverades sedan i Storstugan.
Mätta och belåtna fortsatte gruppen färden vidare till Ratan och Tullgården. Nils Johansson guidade gruppen till Rataskär där den nya mareografen, som mäter vattenståndet finns. Han berättade att Ratan 1767 blev stapelhamn för norra Sverige vilket betydde att varor som transporterades sjövägen efter kusten skulle förtullas i Ratan. Det medförde utveckling för byn. I augusti 1809 var Ratan i centrum för ett krigsskådespel då ryssar och svenskar drabbade samman. Gruppen besökte även båthamnen, som tidigare var viktig för sjöfartshandeln men numera är en gästhamn för fritidsbåtar.

Eftermiddagskaffet intogs på Tullgården. Gruppen fick där möjlighet att se en film om 1808 - 1809 års krig.

Under hemfärden korades segrarna i frågetävlingen om kryddor. Inte mindre än 6 par hade full pott. 3 chokladvinster lottades ut bland vinnarna.

Ordförande Sten Lindberg tackade slutligen chauffören, reseansvarige Sven Erik Eklund och deltagarna för en trevlig dag, som gått i nostalgins tecken.