Lage Maria Gunnar

Maria Karlsson, trädgårdsmästare Hägnaregården Hissjö berättade och inspirerade till odling av härdiga och vackra rosor för Norrland.

De flesta rosor som passar i våra växtzoner är uppdrivna i Canada som har ett klimat som liknar vårt och de kallas därför ofta Canadarosor. Det finns många olika sorter med olika växtsätt, storlek, utseende, färg och doft samt olika mycket taggar. Maria gav tips när det gäller bästa läge, hur man planterar och gödslar samt svarade på många frågor.

Jan Selberg hade gjort en tipstävling som vanns av Maria Karlsson, Gunnar Westberg, Maj-Britt Näslund, Margit Westberg och Lage Söderström. Vinsterna var även i år skänkta av Bengt Hansskog, Norrby. Efter lotteridragning med många vinster och fika avtackades Maria Karlsson.

I år var det fyrtionde året som Tavelsjöcentern anordnade Gröna Rutan i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. De första åren var det trädgårdsmästare Torsten Gustavsson, Tavelsjö som höll föredrag om trädgårdsordling. Han medverkade återkommande i VK och i lokalradion med ett progam som hette Gröna Rutan.

Bild: Lage Söderström, Maria Karlsson och Gunnar Westberg

Foto: Nils-Åke Sandström