Sören Vibe på junilistan har på sista tiden profilerat sig som glödlampebevarare.

Det är märkligt att han nedlåter sig till att försöka vinna rösterpå en sådan banalitet, men det behövs kanske inte så många röster för att komma in i EU-parlamentet och han tror kanske att den lilla frågan kan vara till hjälp.

Men Sören Vibe driver kampanj för något som ligger helt fel i tiden. Allt fler har vaknat upp för den globala kris som vi riskerar få genom koldioxidutsläppen och den temperaturhöjning det skapar.

Sören Vibe hävdar att den större energiförlusten med glödlampan inte har någon betydelse eftersom den värmer upp lokalen och att den värmen ändå behövs. Men det resonemanget håller inte. Ja, kanske att det i norra delen av Sverige finns ett sådant samband.
Men Sören, du måste lyfta blicken och inse att i huvuddelen av Europa måste lamporna vara tända även när det är varmt och det inte finns något uppvärmningsbehov och jag förmodar att Du inte vill skapa ett undantag för Sverige.

Sedan bortser Sören Vibe från utvecklingen när det gäller belysning. Den nya LED-lampan är ytterst energisnål har lång livslängd och den innehåller inget kvicksilver. Förbudet mot glödlampor kommer att påskynda utvecklingen och övergången till LED-lampor.
Jag vill därför uppmana Sören Vibe att släcka glödlampan i sitt valmanifest och ägna sig åt de viktiga frågorna.

Nils-Åke Sandström
Tavelsjö (tidigare ledamot i kommunfullmäktige)

Inlägget publicerat i VK den 13maj 2009