Företrädare för Centerpartiet har i en debattartikel motsatt sig både det sätt som förslaget till vattenskyddsområde drivs fram samt dess innehåll.

Frågan kommer att diskuteras vid ett offentligt möte i Hissjö bygdegård torsdagen den 19 oktober, klockan 19.00.
Medverkande från Centerpartiet blir Sven-Olov Edvinsson och Mattias Larsson, samt förhoppningsvis tjänstemän från UMEVA.

------------------------------------

Debattartikeln i dess helhet kan läsas här:


Centerpartiet motsätter sig det sätt på vilket förslaget om nya skyddsföreskrifter för Vindelälvsåsens vattenskyddsområde är på väg att hanteras internt i Umeå Kommun.

Förslaget till föreskrifter samt utbredning är nu på väg fram för beslut i Kommunfullmäktige. En process där kommunens VA-bolag UMEVA nu har väldigt bråttom. Ambitionen är att ett ev. beslut skall tas redan i oktober.

Det har varit en lång resa fram till nu, med beslut om skyddsområdets utsträckning och skyddsföreskrifter i fullmäktige i oktober 2002.

Ett beslut som överklagades både för att det ansågs onödigt hårt och onödigt löst. Efter att först länsstyrelsen och senare regeringen upphävt detta beslut, regeringen så sent som i april detta år så är det givetvis viktigt att beakta det som länsstyrelsen och senare regeringen anfört.

Detta innebär i korthet att de skyddsföreskrifter som kommunfullmäktige antog 2002 i vissa delar måste stramas upp för att uppfylla de allmänna råden om grundvattenskydd.

Men det fråntar inte på något sätt kommunen och/eller UMEVA från det samrådsansvar som vi anser att nu finns.

Att hävda som man gör från UMEVAs sida att det inte finns något skäl till samråd med berörda sakägare eftersom detta redan genomförts är som vi ser det synnerligen nonchalant.

De samråd som genomförts skedde ju för mer än fyra år sedan!!

Centerpartiet välkomnar att Umeå Kommun ser om sitt hus och skyddar de grundvattentillgångar som finns i kommunen för kommande generationer. Ett oerhört viktigt förebyggande miljöarbete, som givetvis skulle ha funnits med i en aktuell översiktsplan. Men detta arbete måste ske med respekt för de boende i de byar där konsekvenserna för boende och ev. företagande kan bli mycket stora.

I detta fall så rör det sig främst om Hissjö och delar av Tavelsjöområdet.

Våra krav är i korthet:

• Samråd om föreskrifterna skall ske med berörda sakägare på det sätt man kan begära i ett så pass omfattande ärende!

• Se över föreskrifterna efter två år. Innehåller dom vissa delar som är rent onödiga eller där efterlevnaden är så låg att föreskriften saknar mening!

• I de fall där företagare kommer att tvingas söka tillstånd av kommunen för att i framtiden få tillstånd att göra det man gör idag, exempelvis gödsla sin åkermark så skall det givetvis inte kosta något att söka ett sådant!

Man kan ju undra om det är en slump eller om det ligger någon slags tanke bakom att dessa skyddsföreskrifter ska stressas fram just nu alldeles efter valet?

Det kan ju inte vara så himla bråttom när ärendet legat till sig på länsstyrelse och regering i fyra år och tidshorisonten på grundvattenskyddet ska vara ett tusenårsperspektiv!


Mattias Larsson Vice Ordförande (c)
Lennart Persson Ledamot (c)
Miljönämnden Umeå