Svedjan (Schwärja), Lia, Avaliden, Östibyn, Näset, Kyrkbyn, Sand och Signhildsbäck är en del av byarna närmast sjön som bildar Tavelsjö by i dess samfällighet för jordbruksfastigheter.

Tätorten Tavelsjö by har drygt 500 invånare och ligger vid Tavelsjöns norra strand. Den relativt stora sjön med sina omgivningar lockar många människor till varierande aktiviteter.

Tavelsjö by var fram till mitten av 60-talet en blomstrande jordbruksby. Nu är jordbruken färre och under 70-talet skedde en kraftig utbyggnad på Näset och vid skolan och Tavelsjö by har nu många som arbetar inne i Umeå tätort (men även Vindelns tätort). Kommunikationerna med dessa tätorter är goda.

Fortlöpande sker generationsväxlingar i husen och många ungdomar som växt upp i byn flyttar tillbaka när de bildat familj. Detta har medfört en utveckling av förskola/skola.

Centralt i Tavelsjö by finns träffpunkten Matboa. Kyrkan ligger också mitt i byn med växande ungdomsverksamhet och livlig körverksamhet.

På initiativ av Tavelsjö Hembygdsförening och med hjälp av ideella insatser restes förra sommaren en symbol i trä i Signildsbäck, strax före infarten till byn längs väg 363. Den symboliserar såväl Tavelsjöodjuret som samverkan skog/vatten.

Ett 20-tal föreningar finns i bygden och bygdens vänort i Ryssland heter Essoila och finns i Ryska Karelen. Aktiva bybor har hela tiden varit en förutsättning för att få till stånd bland annat dagis, skola, ICA Matboa, Sundlingska Gården och äldreboendet Sjöbacka.

Ofta anordnas aktiviteter som samarbetsprojekt mellan olika föreningar.