Söndagen den 11 december kunde hugade spekulanter – eller bara lite allmänt nyfikna - besöka Rödåbygden. Och mottagandet kunde inte vara mycket bättre. Marshallerna flammade inbjudande längs vägen från 363:an och efter en tur 'på byn' kunde man fika eller få sig en matbit i Rödåsels bygdegård och träffa bygdens folk.

- Det här är ett avstamp inför projektet vision Rödå 2015, berättar Alf Söderlind, en av eldsjälarna i bygden. Vi har konstaterat att vi måste bli fler invånarare om vi inte på lite sikt ska tappa underlaget för skola och affär.


Tar tag i saken själv

I stället för att bara klaga och tycka att någon annan ska fixa skivan, har man tagit tag i saken själv. En huvudmannagrupp är bildad och sedan fem undergrupper som ska jobba med olika aktiviteter. Alla med målet att det ska bli fler Rödåbor.

Ett 40-tal tomter som ska vara attraktiva och enkla att få bygglov för har man tagit fram. Och då inte bara nödvändigtvis inne i Rödåsels by, utan man sträcker sig också till kringbyarna. Till exempel Överrödå som ligger i Vindelns kommun - medan Rödåsels by ligger i Umeå kommun. Ett exempel på att kommungränserna inte betyder så mycket, egentligen.


Buss från stan

Med annons i VK och VF och inhyrd buss från Umeå gavs alla möjligheter för hugade att ta sig en titt på bygden.

- Det är viktigt att visa upp vad vi har att erbjuda i form av billigt boende och hög livskvalitet, säger Alf Söderlind.

På frågan om det är möjligt att få lån, säger Alf att det har vänt de senaste åren. Ett exempel är en nybyggd villa som kostar ca 1,8 miljoner kronor. Där går det låna 90 procent i bank, varav ca 75 procent som bottenlån. Bankerna tror tydligen på bygdens framtida attraktivitet.


Kanske locka med mera

Man kommer också att se över på vilka andra sätt man skulle kunna ge 'fringisar' till dem som väljer att bygga hus i Rödåbygden. Med vatten- och avlopp i egen ekonomisk förening torde vissa möjligheter finnas där och idéer om hur Tavelsjö ByaNät skulle kunna komma med specialerbjudanden till dem som bygger nytt, ventilerades också.

Kartan i högre upplösning och några bilder till via denna länk. (983 KB)

Vill man läsa mer på Rödåbygdens egen hemsida kan man göra det via denna länk.

PDF-läsare kan hämtas här.Text och foto:
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.