Coone copy

Diede, Ann, Gert och Ids vid Tavelsjön. Sonen Ids ville redan nu anmäla sig till kommande tävling på Tavelsjö isbana.

Gert Coone blev redan som åttaåring intresserad av Sverige. Han och hans fru Ann har läst svenska sen 2014 på Belgiska universitetet. En av drivkrafterna att lära sig svenska kommer från att man har köpt ett hus i Medelpad, där hela familjen bestående av sonen Ids och dottern Diede tillbringar en stor del av semester och skollov.

Gert är ansvarig för det Belgiska nationella hastighetsskridskolaget och sonen Ids tävlar som junior i hastighetsskridsko. Tack vare Tavelsjö isbana blev man så nyfiken att man nu i samband med påsklovet planerade in ett besök i Tavelsjöbygden.

Boende ordnades sjönära hos Lena & Mårten som har Umeå Tavelsjön lägenhetsboende i  Långviksvallen

Mattias Borneberg mötte upp och berättade om Tavelsjö AIK Isbana. Vi hade premiär i juletid och de sista fina bilderna och upplevelserna på isbanan hade folk så sent som för någon dag sedan innan den sista snön kom. Vi lyckades alltså med vår målsättning att köra mars ut och fick en säsong på drygt 3 månader! Nu summerar vi alla intryck och erfarenheter och kraftsamlar inför nästa säsong

Gert berättade om det stora intresset för långfärdsskridsko i Belgien och Nederländerna. Ett av problemen där är att det numera inte finns någon naturis att träna och åka på. Så Mattias och Gert bytte ”visitkort” för att kunna utveckla ett samarbete kring isbanan. Tidigt på lördagsmorgonen blev det möjligt med en sparktur ute på Tavelsjön i det soliga vädret.Sedan blev det en rundtur med besök hos Glassbonden, Rödå Antik, Heleneborgs gård, Mickelbo gård och Kyrkans lägergård (tyvärr är ju de flesta ställen stängt den här årstiden).

Gert och Ann såg genast fördelen med möjligheten till olika typer av boendeformer samt fina förutsättningar för träning på isbanan för långfärdskridskoåkarna från Belgien. Andra kvaliteter som de såg var aktiviteter i form av ridning, skidåkning, fiske eller bara att var här och få uppleva tystnaden. Som avslutning blev det ett besök hos Blåeld och kaffe och hembakt bröd på Wärdshuset Prästgården.

Det är alltid trevligt att guida och språka med nya besökare i Tavelsjöbygden. Så vi ser fram emot fler besökare i Tavelsjöbygden.

Välkommen till en gästvänlig landsbygd; www.landsbygdsturism.se/

P-G Olofsson