Ny FredrikDSC 2636 3

Vid Trivselträff i Tavelsjö församling bjöd Diakonikommittén på laxmiddag och sedan föreläste Fredrik Elgh om Pehr Stenberg, präst, topograf, botaniker och dialektolog som levde 1758-1824.

En grupp personer har arbetat i 8 år med att renskriva och ge ut Pehr Stenbergs egen levernesbeskrivning på 5000 handskrivna sidor, 2016. De finns i fyra band och ytterligare ett ska ges ut i mars med tre register så att man lätt kan hitta i böckerna. En guldgruva för släktforskare och historieintresserade. Ett 20-tal stiftelser och fonder har bidragit med resurser för att genomföra arbetet som blivit mycket uppskattat i olika medier och fått pris av Svenska akademin.

Efter två jullov med djäknegång kunde han 1779 segla till Åbo för att börja studera till präst vid universitetet. För att klara uppehället arbetade han som informator åt högreståndsbarn jämsides med studierna vilka tog 10 år innan han blev prästvigd. Han beskriver noggrant hur han uppmärksammade och lärde sig hur man skulle bete sig. Han intresserade sig bl.a. för filosofi och psykologi och insåg det viktiga i att förstå människor.

Intressant är att Pehr Stenberg hade svårigheter i sina frierier. I Nybyn, nuvarande Ånäset blev han förälskad i Lisa Kajsa som redan var bortlovad till en militär präst vilket var ett nederlag. Han gifte sig senare med sin hushållerska Elisabet vilket blev lyckligt till hon dog i barnsäng och även barnen dog. Till sist fick han Lisa Kajsa men fick kämpa med svartsjuka som var svårt för dem båda.

Pehr Stenberg arbetade som präst i Degerfors och Bygdeå innan han kom till Umeå stad och därefter blev komminister i Umeå lands.

Fredrik Elgh läste upp ett avsnitt ur tredje boken om när Pehr Stenberg 1789 på väg till Degerfors med Prosten Eurenius besökte Talman Anders Andersson som hade gästgiveri i Tavelsjö. Talmannen var nyss hemkommen från Stockholm och hade med sig sin stora Silverkanna som han fått av Konung Gustaf III för sin redlighet, nit och trohet för Konung och fosterland. Nu fick de båda vara först med att dricka nybryggt öl därur.

Ingemar tackarDSC 2641 2

Bild 1. Fredrik Elgh berättar

Bild 2. Diakon Ingemar Grahn tackar Fredrik Elgh (till vä)

Foto: Nils-Åke Sandström