Hans Weinehall

Inom ramen för Tavelsjö ByaNät (TBN) är vi många som är uppkopplade och fler och fler har det blivit alltsedan TBN påbörjade sin resa år 2002. Vi visste nog inte riktigt vad vi påbörjade då. Entusiasmen var stor och vi skojade emellanåt under några år om att engagemanget var lite som det symboliskt kan jämföras med att ”en blind leder en blind” (dock inga andra jämförelser).

 

Allt blev inte rätt men succesivt utvecklades ByaNät med mångas goda insatser så man kan väl säga att det blivit funktionellt och bra. Lite är det väl bevisat av att vi nu har glädjen fira 20 år som bredbandsförening.

Föreningen, helt ägd av sina medlemmar, är numera en stabil förening som ger service till bygdens boende, företag och besökare.

År 2002 var det ett stort antal entusiaster i olika byar som bestämde sig: ”Bredband, det vill vi bara ha”. Vi vill bygga ett nät som är minst lika bra som i större orter. TBN bildades, intresseundersökning genomfördes och folk tecknades för att få vara med. Den första etappen av byggandet kunde upphandla! Resten är – som det brukar sägas – historia.

Med den tidning som Du nu har framför dig vill Tavelsjö ByaNät spegla bredbandsnätets utveckling, egentligen som en del i bra landsbygdsutveckling.

Under de 20 år som gått har vi sett en gynnsam utveckling på många håll för bygden, där ett fungerande fibernät utgjort en avgörande del för att bygden SKA vara attraktiv för många. Visst är det så att en del verksamheter har haft det tufft (ex. lantbruket). Men där vågar jag påstå att utan den digitala möjligheten vore kanske situationen än knepigare.

På plussidan finns det också andra mervärden, högre fastighetsvärde till exempel. Om det vittnar enskilda om och inte minst mäklare om när det kommer till val av boende för många.

Tavelsjö ByaNät kan nog idag betecknas än mer som bygdeutvecklingsprojekt än ett rent teknikprojekt. Vårt fibernät försörjer idag 108 byar inom tre kommuner, Umeå, Vännäs och Vindeln. Många företag och brukare under ständig utveckling gläds åt det.

Tack vare att föreningens nätverk av medarbetare och entreprenörer utfört åtgärder har olika projekt kunnat genomföras inom rimliga ekonomiska ramar.

Vi har haft ett gott samarbete med kommunerna Umeå, Vännäs och Vindeln. Självklart också med flertalet olika leverantörer och företag som vi haft anledning anlita under dessa tjugo år. Den positiva inställning och den relativa smidigheten för att lösa problem när sådant uppstått, det vill vi tacka särskilt för.

Det är för oss inom TBN fantastiskt skoj att vara del av denna fina bredbandsutveckling, vi är inte i slutet utan vi är mitt i det som framöver ännu mer kan komma att binda samman områden och människor.

Styrelsen och många andra engagerande som har fått chansen att vara delaktiga i en härlig utveckling av nätet under dessa tjugo år upplever det som fantastiskt skoj!

Vi vill gärna ha med fler i TBN-engagemanget. Den som vill vara med och arbeta, kontakta valberedningen direkt eller undertecknad, så förmedlas kontakten till valberedningen.

TBN är en ekonomisk förening, ägd av medlemmarna. En styrelse välj vid årsstämman varje år. Ledamöter utses på 2 år, dvs halva styrelsen väljs vid stämman, andra halvan nästa år. Ledamöter är någorlunda fördelade över området.

Hans Weinehall

för Tavelsjö ByaNät ekonomisk förening

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Tel: +46705860202

-----

 

Foto: Mårten Edberg